Thaise gerechten voor thuis (deel 4)

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Eten en drinken
Tags: , , ,
17 juli 2016

De Thaise keuken is wereldberoemd. De gerechten hebben een verfijnde smaak, verse ingrediënten, ze zijn voedzaam en gezond.

Een andere plezierige eigenschap van Thaise gerechten is dat ze gemakkelijk zelf te maken zijn. Van Chris Vercammen, een Belgische expat in Chiang Mai, kregen wij een aantal recepten toegestuurd die je ook thuis kan bereiden.

De ingrediënten zijn in de Nederlandse en Belgische supermarkten verkrijgbaar. Voor expats in Thailand zal dit ook mag dit geen enkel probleem zijn. Het is ook nog eens heel goedkoop.

Chilisoep met Kumara

Ingrediënten:

  • 1,5 l kippenbouillon
  • 3 stengels citroengras
  • 1,5 theelepel gedroogd citroengras(te weken)
  • 3 verse rode chilipepers gehalveerd
  • 10 schijfjes verse gember
  • 5 tot 6 korianderplantjes (wortels wassen en blaadjes afhalen en fijnsnijden)
  • een grote kumara (zoete aardappel)
  • 1 eetlepel Thaise vissaus
  • 185 ml kokosmelk.

Bereidingswijze:
Breng in een ruime pan de bouillon met het citroengras, de chilipepers, gember en de korianderwortels op een matig vuur aan de kook. Voeg de Kumara toe, in blokjes van 2 cm en laat het geheel zonder deksel 15 minuten zachtjes koken.

Verwijder het citroengras, de gember en de korianderwortels. Laat de soep iets afkoelen en pureer vervolgens in de keukenmachine of blender. Schenk de soep weer in een schone pan en roer er 125 ml van de kokosmelk en de vissaus door. Laat 4 minuten al roerend koken op een matig vuurtje en roer 2/3 van de achtergehouden korianderblaadjes door de soep.

Dien de soep op in kommen, gegarneerd met wat kokosmelk en de rest van de korianderblaadjes.

Tip:
Als er geen plantjes met wortel beschikbaar is gebruik dan de stelen van de koriander.


Tamarindegarnalen uit de wok

Ingrediënten:

  • 2 eetlepels tamarinde pasta
  • 125 ml water
  • 2 eetlepels plantaardige olie
  • 3 stengels fijngehakt citroengras
  • 2 verse fijngehakte rode chilipepers
  • 500 gr middelgrote garnalen
  • 2 groene (onrijpe) mango geschild in plakjes
  • 3 eetlepels fijngehakte verse koriander
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 2 eetlepels limoensap

Bereiding:
Schep de tamarinde pasta in een kommetje water en laat dit ongeveer 20 minuten staan. Giet de pasta af, bewaar het vocht, zeef het en zet apart.Verhit olie in een wok of koekenpan op hoog vuur. Voeg er citroengras en chilipepers aan toe en roerbak 1 minuut. Voeg de garnalen toe en bak 2 minuten tot ze van kleur veranderen.

Voeg de mango, koriander, suiker, limoensap en tamarindevocht aan toe. Roerbak circa 5 minuten tot de garnalen gaar zijn.

Tip:
Citroengras kan je ook vervangen door fijngehakte limoenschil.


Kip in oestersaus

Ingrediënten:

  • 2,5 eetlepel plantaardige olie
  • 500 gr kipfilet in dobbelsteentjes
  • 4 verse groene chilipepers (in stukjes van 1 cm)
  • 3 schijfjes gember
  • 90ml oestersaus
  • 1 theelepel donkere sojasaus
  • ½ theelepel suiker
  • ½ theelepel zout
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 lente uitjes(in diagonale stukjes)2 eetlepels koriander fijngehakt

Bereiding:
Verhit olie in een wok of koekenpan op hoog vuur en voeg de kip, chilipepers en gember aan toe en roerbak 3 tot 4 minuten tot de kip goudbruin is.
Roer er de sojasaus, suiker, knoflook en het zout door en roerbak nog eens 4 minuten. Strooi er de lente uitjes en koriander over het gerecht en meteen serveren.

Tip:
Je kan ook versgemalen chilipepers uit potjes gebruiken en sojasaus vervangen door Maggi.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website