Je ziet ze overal op straat in Thailand, de kwarteleitjes oftewel de ‘Khai Nok Krata’. Deze kleine, maar heerlijke hapjes combineren de rijke, romige smaak van de eitjes met een krokant, gouden randje. Geserveerd met een mix van kruidige sauzen, vormen ze een perfecte snack voor liefhebbers van authentiek Thais eten.

In Thailand, is het straatvoedsel een essentieel onderdeel van de cultuur en de culinaire ervaring, en gebakken kwarteleitjes zijn daar geen uitzondering op. Deze kleine lekkernijen, lokaal bekend als “Khai Nok Krata” (wat letterlijk “kwarteleitjes van de ijzeren plaat” betekent), zijn zowel een populaire snack als een heerlijke traktatie.

De bereiding van deze gebakken kwarteleitjes is vrij eenvoudig, maar ongelooflijk smakelijk. Kwarteleitjes worden voorzichtig één voor één gebroken en in kleine, ronde kuiltjes van een hete gietijzeren plaat gegoten. De eitjes worden vervolgens aan één kant gebakken tot ze perfect goudbruin en enigszins krokant zijn aan de buitenkant, terwijl de binnenkant zacht en licht vloeibaar blijft.

Deze kleine, zachte eitjes hebben een rijke, romige smaak die zich onderscheidt van de grotere kippeneieren. In Thailand worden ze vaak geserveerd met een mix van sauzen of kruiden, zoals sojasaus, peper, en soms een beetje Thaise chilisaus om het een beetje pit te geven. Dit contrast tussen de delicate, romige textuur van de eitjes en de scherpe, soms pittige sauzen maakt ze tot een heerlijk hapje.

Een van de charmes van dit gerecht is de wijze van opdienen. Vaak worden de eitjes direct uit de gietijzeren plaat geserveerd, heet en vers, soms met een spiesje of tandenstoker om ze makkelijk op te kunnen pakken en eten. Khai Nok Krata is niet alleen een favoriet onder de lokale bevolking, maar ook een must-try voor toeristen die de authentieke smaak van de Thaise straatkeuken willen ervaren. Hun kleine formaat en heerlijke smaak maken ze tot een perfecte snack voor onderweg, terwijl je door de levendige straten en markten van Thailand zwerft.

Kwarteleitjes bevatten veel hoogwaardig eiwit, schijnen lekker te smaken en zijn erg populair bij Thai. Overigens kan je zelf thuis ook eenvoudig kwarteleitjes bakken met behulp van een gietijzeren poffertjespan.

Video: Streetfood in Thailand – Kwarteleitjes

Bekijk hier de video:

24 reacties op “Streetfood in Thailand: Kwarteleitjes – Khai Nok Krata (video)”

  1. Tom zegt op

    Heerlijk! Een van de lekkerste hapjes op de Thaise markt. Zeker op de food market in Ubon

  2. Alex zegt op

    Heerlijk! Ik eet ze altijd en overal waar ik ze zie. Een aanrader!

  3. Jeanine zegt op

    gekookt zijn ze ook zeer smakelijk. Kopen ze vaak op het strand om als tussendoortje te eten.

  4. JanD zegt op

    Heerlijk om te eten. Koop geroosterd brood. Genoeg te krijgen. Eet smakelijk.

  5. paul oldenburger zegt op

    Stond in Nederland al op de menukaart rond 1966,in specialiteiten restaurants.
    Was een leuk artikel om te verkopen,want niemand wist de oorsprong van dit ei,in. die periode.
    Later werd het vrij gangbaar.op de salades.

    • Jack G. zegt op

      Ze worden hier in de duurdere restaurants toch rauw op de salade gedaan? Gebakken vind ik het net kippenei. Het is alleen meer werk om je bord vol te krijgen voor de keukenbrigade. Ik heb liever een kunstig gemaakte omelet in Thailand.

  6. Alex zegt op

    Heerlijk, ik eet ze overal, waar ik kan. Smaken hetzelfde als kippeneieren, alleen kleiner.

  7. Erik zegt op

    Heerlijk, kook ze altijd bij de hotspring, als een echte Thai beetje maggi er overheen en je hebt een heerlijk hapje, iets voller van smaak dan een kippenei.

  8. Alex zegt op

    Ik eet ze overal, waar ik ze zie. Meestal op markten. Een lekker hapje tussendoor. Ik heb ze het liefst gebakken, met wat peper erop. Smaakt naar kippenei, maar het zijn een-haps eitjes. Heerlijk

  9. Fransamsterdam zegt op

    Als ik Khanom kai nok krata bestel krijg ik gebakken zoete aardappelballetjes.
    Als ik Khanom Krok bestel krijg ik zoete gebakken ‘poffertjes’ op kokosbasis.
    Dat heeft allebei niks met kwarteleitjes te maken, en Khanom staat dacht ik voor ‘zoet’ wat een kwarteleitje ook niet is.
    Is de vertaling van kwartelei echt Khanom Krok kai nok krata?

    • RonnyLatPhrao zegt op

      Frans,

      Dit kan de verklaring zijn

      ขนม ไข่ นก กระทา of Khanom khai nok kratha.
      Khanom wordt vooraan geplaatst om aan te duiden dat het over een snack/dessert gaat.
      Khai Nok is een ei (Khai) van een vogel (Nok)
      Kratha is een kwartel/patrijs

      Snack van kwarteleitjes dus.
      Waarschijnlijk worden je zoete aardappelballetjes ook zo genoemd omdat ze op kwarteleitjes lijken.

      ขนม ครก of Khanom Krok

      Khanom dus ook weer snack/dessert
      Krok denk ik dat misschien eerder op de typische ronde vormpjes in de pan slaat, dan wel de samenstelling van de “poffertjes.

      • Fransamsterdam zegt op

        Ik denk dat ik eruit ben met je hulp.
        Khai nok kratha is kwartelei, en khanom krok staat er simpelweg voor om aan te geven dat ze in een khanom krok pan gebakken zijn, ter onderscheiding van de gekookte versie.
        Al blijft het vreemd dat als ik google op khai nok kratha, en dan op images klik, de zoete aardappelballetjes ver in de meerderheid zijn.

  10. Jowe zegt op

    Khanom kan volgens mij het best vertaald woden als… hartigheid

    • Ronald Schütte zegt op

      nee, juist niet, is meestal zoet

  11. rob zegt op

    Lekker als een haps tussendoortje met een stukje chilipeper er op…..

  12. Sjaak S zegt op

    Ik vind ze lekker gebakken en gekookt… maar gekookt had ik ze ook graag gepeld.. want dat is toch een beetje gedoe. Gaat met een kippenei toch beter… 🙂

  13. peterbol zegt op

    Ik heb ze al div keren gegeten, gebakken op de markt en gekookt voor op/bij de salade.
    Ben al op div markten wezen kijken om ze rauw te kopen en zelf te maken maar kan ze niet vinden.

    Iemand een gouden tip, ik woon in Jomtien

    • LOUISE zegt op

      Hi Peterbol,

      Tesco lotus, Foodland, Makro etc..
      Ze zijn overal te koop.
      Dus erg makkelijk/

      Eet smakelijk.

      LOUISE

  14. Ronald Schütte zegt op

    Goede aanrader, maar ik heb een klein commentaar op de tekst.
    ขนมครก (khà-nǒm khrók) is de naam van een Thaise lekkernij zoals onze poffertjes maar zoet + kokosmelk en gemaakt in soort poffertjes pan. (ook erg aan te raden)
    En die pan heet: กระทะหลุม (krà-thá lǒem) [letterlijk: braadpan met holtes\cupjes].
    En die kwarteleieren zijn zowel gebakken (in die pan) als gekookt heerlijk en heel erg gezond ook nog.

  15. Joke Van Dokkum zegt op

    Heerlijk! Op de avondmarkt in Phang gna hadden wij ze op een stokje, elk eitje gehuld in pangsitdeeg, gefrituurd met zoetzure saus.

  16. De Kind Marcel zegt op

    ik koop ze regelmatig in België .Heerlijk als snack , gekookt. de smaak is zoveel beter dan een kippenei. Met wat zout of sojasaus.

  17. Rys zegt op

    Leuk artikel, nu ga ik die kwarteleitjes zeker proberen. Weet iemand onder welke omstandigheden ze gelegd worden? Van kippen eieren weet iedereen dat er legbatterijen zijn en uitloop/biologische eieren. Maar kwarteleitjes?

  18. Struyven Staf zegt op

    Ik koop ze in België in de Carrefour en Colruyt. Ik maak er vogelnestjes van. Met kippeneieren heb je gehakt nodig voor twee vogelnestjes, waarbij met kwarteleieren je er 6 maakt.
    Vind mijn kleinzoon ook zeer lekker. Smakelijk.
    In Thailand als je naar een barbecue gaat zijn ze ook overal verkrijgbaar.

  19. Wim Bouman zegt op

    Op de avondmarkt in Pai serveerde ze ook Maggie bij de kwarteleitjes, een paar druppeltjes erop was ook heerlijk!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website