Je ziet ze regelmatig in Thailand, langs de kant van de weg en op markten: Gegrilde vis. Opvallend daarbij is de wit uitgeslagen kleur van het zout waarmee ze ingewreven zijn.

Miang Pla Phao is een traditioneel Thais gerecht dat bestaat uit gegrilde vis, meestal in bananenbladeren gewikkeld. Dit gerecht is populair in de Thaise keuken en staat bekend om zijn uitgesproken smaken en aroma’s.

Het woord ‘Miang’ betekent ‘hapje’ of ‘snack’ in het Thais, en ‘Pla Phao’ verwijst naar de gegrilde vis. De vis wordt vaak gemarineerd met een mix van Thaise kruiden en specerijen, zoals citroengras, kaffir limoenblaadjes, knoflook, chilipepers en vissaus. Dit zorgt voor een smaakvolle en pittige marinade die de vis doordrenkt met heerlijke smaken.

Voordat de vis wordt gegrild, wordt hij vaak in bananenbladeren gewikkeld. Dit zorgt niet alleen voor een prachtige presentatie, maar helpt ook om de vis sappig en mals te houden en geeft een subtiele, aardse smaak. De vis wordt vervolgens op een open vuur of barbecue gegrild tot hij gaar en licht krokant is.

Miang Pla Phao wordt meestal geserveerd met een pittige en zure dipsaus, zoals Nam Jim, die gemaakt is van vissaus, limoensap, chilipepers en suiker. Dit voegt een extra smaaklaag toe aan het gerecht en maakt de smaken nog complexer.

De vis wordt volgestopt met kruiden en vervolgens gegrild boven houtskool en ruiken heerlijk. Een middelgrote vis kost ongeveer 150 baht. Om deze vis tot zijn recht te laten komen is het belangrijk te weten hoe je die moeten eten.

Bij de vis wordt een heel pakket geleverd van saus (pittig, zure en zoete saus), noedels, Chinese kool, sla en koriander of dille. Eenmaal thuis neem je een beetje filet van de vis (zonder huid en pas op voor de graten) legt dit op een blad sla, daarna de noedels, met wat Chinese kool, dille en saus.

Dat geheel vouw je op als een pakketje (zie de video) en steek je in je mond. Vervolgens kun je genieten van Miang Pla Phao met zijn harmonieuze smaken. Het stimuleert niet alleen de smaakpapillen, maar is ook gezond en vol met onmisbare voedingsstoffen.

Video: Gegrilde en gezouten vis (Miang Pla Phao of pla nin pao)

Bekijk hier de video:

4 reacties op “Gegrilde en gezouten vis (Miang Pla Phao of pla nin pao)”

  1. thea zegt op

    ohhhh heerlijk, het water loopt me weer in de mond.
    In Maart komen wij weer voor 2 maanden naar Thailand en ik verheug me al op die heerlijke vissen waar ik me telkens weer tegoed aan doe

  2. Henk zegt op

    Heerlijk. Heerlijk en nogeerlijke eens heerlijk. Dat staat gemiddeld toch wel om de 2 weken bij ons op het menu en Inderdaad geleverd met een komplete groententuin en heerlijke sausjes. Je moet wat handigheid hebben om alles in het groentenschaaltje Te krijgen maar dan is de smaak ook enorm!!!

  3. J.R zegt op

    het is en blijft een tilapia zoetwatervis en de grondsmaak blijft de sausjes helpen daar niet bij
    Tilapia bevat te veel omega-6 vetzuren, die zijn slecht voor je. De hoeveelheid is hoger dan in spek of hamburgers.
    De vis zou Alzheimer kunnen veroorzaken.
    De meeste kwekers voederen de vis kippen- en varkenspoep. bijzonder smakelijk
    Tilapia’s zitten boordevol antibiotica en worden soms genetisch gemanipuleerd om sneller te groeien.
    Tilapia zou kanker kunnen veroorzaken: de vis kan tot 10 keer meer kankerverwekkende stoffen bevatten dan andere vissoorten, waaronder dioxine.
    eetsmakelijk !

    • Kees zegt op

      Ik sluit me aan bij J.R. Ik ben er ook altijd wel wat fan van geweest, maar helaas die grondsmaak he, ondanks de mix van sauzen en veel peper ( ben ik gek op) . Mijn visboer in Amsterdam, waar ik bijna elk dag een haring eet, heeft ook geen goed woord over Tilapia en Pangius “die smerige vissen komen er bij mij niet in”. Gelukkig ligt er vaak ook Red Snapper bij, in Thailand, is wat duurder maar dan heb je ook een mooie vis. Tilapia Is een vis uit Afrika, een opportunist , een rover, en alles vreter. Komt steeds meer in het wild voor en een serieuze plaag aan het worden in de rivieren van Z-O Azië. Dat de kweekvis vol antibiotica zitten, of meer kankerverwekkende stoffen is twijfelachtig. Zeker in Nederland, daar de NVWA strenge eisen stelt aan import vis. Neemt niet weg, dat we, als er geen Snapper ligt en we willen vis dat er ook wel Tilapia op het bordje komt, omdat vis nu meestal erg gezond is. (overigens is juist de omega_6 die gooed zijn voor hart en bloedvaten, Tilapia heeft wel minder Omega 3, wat het tot een minder “gezond’ visje maakt als bijvoorbeeld Haring.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website